Lifestyle journalist en foodie Jan Heemskerk:
zó verkoop je mij een fornuis!

Jan Heemskerk is voormalig hoofdredacteur van de mannenbladen MAN, FHM en Playboy, Tegenwoordig houdt hij zich staande als zelfstandig lifestyle- en culinair journalist, columnist voor Nieuwe Revu, mannen-consulent bij RTL Koffietijd en creatief directeur bij schrijfbedrijf Tekstclub.nl. Jan heeft een tamelijk uitgesproken opvatting over fornuizen.
Het is in principe niet ingewikkeld
Wil je mij een fornuis verkopen, moet je op drie dingen letten. Het toestel moet ergonomisch-functioneel van hoge kwaliteit zijn. Het moet esthetisch een lust voor het oog zijn. En het moet een apparaat-met-een-verhaal zijn.
Om met dat laatste te beginnen: ik ben een man. Mannen houden van goedmoedig opscheppen. Waarom zou ik een peperduur top-fornuis kopen als ik er niet mijn buurmannen de ogen mee kan uitsteken? De helft van de lol van een nieuw gadget is: anderen vertellen wat het allemaal kan, tenslotte.

Zo heeft de oven van het fornuis dat ik uiteindelijk heb gekocht een temperatuurbereik van 28 graden tot 315 graden. In lekentermen: je kunt er deeg in laten rijzen maar ook een pizza in bakken. Dat is stoer. De oven heeft ook twee ventilatoren in de achterwand, die tegengesteld draaien. Om de hete lucht beter te verdelen in de ovenruimte. Dat is ook stoer. Je bedient de oven met een full colour TFT-scherm en twee draaiknoppen. Dat is mega-stoer, maar vooral handig: hoef je niet met je vette vingers op het glazen scherm te zitten frunniken.
Over die kookplaat: die heeft vijf krachtige inductiezones, waarvan twee flexzones (wie wil er nou géén flexzones). Iedere zone heeft 13 standen waarvan er drie temperatuurgestuurd zijn – voor als er heel precies en verfijnd moet worden verwarmd. Vergeet vooral niet te wijzen op de beproefde combinatie van die inductiezones met de oerdegelijke bedieningsknoppen: een ergonomisch feestje om mee te werken.
Sta je nu al te schuimbekken van begeerte? Ik destijds in de showroom wel, tenminste! Maar dat kwam ook door het design van het model dat ik op het oog had. Ik weet dat de trend in keukenland al een tijdje ‘less-is-more’ is, Dat je je in menige high-end woning vaak afvraagt of je nou in de keuken of in de badkamer staat. Nou: ik wil heus niet per se tegen de trend inroeien, maar mijn dingetje is het niet. Doe mij maar een full size mat zwart fornuis in een Amerikaans Noten keuken, waarin het apparaat mag shinen als karaktervol middelpunt en waar het draait om het koken en niet om de sier.

Kun je mij als toekomstig nieuwe keukenbezitter ook nog vertellen dat het pronkstuk door één enkele Italiaan met pure liefde en betrokkenheid in elkaar is gezet, en dat die Italiaan werkt voor een familiebedrijf dat dit jaar precies 100 jaar bestaat, durf ik wel te beweren dat ik een goede investering heb gedaan en dat mijn buurmannen voorlopig op grote afstand staan in de keukenconcurrentieslag. En natuurlijk eerst en vooral een technisch hoogwaardige, avontuurlijke en oogstrelende aanschaf heb gedaan.
Welk fornuis ik nou heb gekocht? De Enfasi All Black 90 centimeter van Steel. Warm aanbevolen.
Conversatie-maker: Softclose scharnieren! Handen vol en de oven moet dicht? Geef de deur een tik. Hij vertraagt vanzelf en gaat zachtjes dicht. Is dat handig of wat?